Novogodišnja trpeza

U duhu praznične euforije, današnja tema biće mi praznična trpeza🙂

Od kako znam za sebe moja mama je svake Nove godine pripremala istu novogodišnju trpezu i moram priznati da me je na istu i navikla te proslavu NG ne mogu da zamislim bez te trpeze.

U okviru predjela obavezna bi bila ruska salata. Ona je pravi sa odokativnom metodom i uvek ispadne savršena, uostalom kao i sve što ona pravi.

Posle predjela, obavezna na trpezi za ručak je sarma! Nju sam počela da jedem i uživam u njenom ukusu pre par godina. Do tada sam je skrnavila, jedući samo fil i to samo sa junećim mesom. Kupus nisam htela ni da omirišem. Tek kada sam shvatila koliko je posle dugog krčkanja sa slaninicom ili suvim mesom još lepša, počela sam da je jedem u paketu.

Uz sarmu je naravno nezaobilazno svinjsko pečenje i pihtije, koje ja ( za neverovati ) ne volim, tako da sam posle sarmi jedva čekala da dođu na red čuvene mamine balkave sa orasima i suvim grožđem;).

Ni baklave nisam volela ni jela sigurno do moje dvadeset i neke godine, kada sam sa nevericom otkrila šta sam propuštala.

Najlepše su mamine baklave, no sjajne su i one turske koje su se jedno vreme prodavale po celom gradu sa raznim ukusima ( pistaći i slično).

Druga nezaobilazna poslastica su oblande sa jednostavnim kremom takođe od oraha.

I sećam se tako..mladalaštva:), kada dođem sa proslave NG gladna jer nisam stizala da jedem zbog đuskanja, i zasednem da gledam filmove na TV-u uz trpezu koja stoji na terasi i koju uzimam po redosledu klopanja i podgrevam;) uživajući u raznim ukusima. I tako dok ne svane kada se ide na najslađe spavanje u Novoj godini;)))

Kakva je bila vaša trpeza dok ste bili deca i kakva je sada;)?

Kod mene sada ima izvesnih modifikacija, s tim da je ruska salata obavezna u predjelu, buđavi sir koji muž i ja obožavamo, pa posle jagnjeće pečenje uz vino i na kraju torta ( kupljena-obično stamevski ili neki kolač, jer neumem da pravim lepe kolače, nemam talenta za poslastičarstvo).

 

Оставите одговор

%d bloggers like this: