Vaške u vrtiću

Pre neki dan na roditeljskoj viber grupi dobili smo poruku od jedne mame da joj je cerka povucena iz vrtica zbog vaški u njenoj kosici. Nije bila dužna da nas obavesti ali je svakako smatrala da treba da znamo šta je trenutno aktuelno u vrtiću.

Pomislih oh ne..samo da se ne okome te proklete vaške na kosicu mog malog princa.

U roku od par minuta stižu poruke roditelja kao reakcija na poruku mame koja nas je obavestila o istim.

O Vaške?! Otkud vaške?! Uzbuna! Ma koja uzbuna..buna…ustanak! Vaške nikad nisu bile u tom vrtiću! Mora da se povede računa! Roditeljski pod hitno! Dva roditeljska! Da se ukaže na propust vrtića i mere predostrožnosti ! Vaspitačice, sestra na odgovornost! I opet roditeljski!

Čitam i ne verujem šta čitam?! Bivaju mi jasne karikature koje oslikavaju današnje predškolstvo i školstvo gde je nacrtana na 1 slici prošlost gde je nekad učitelj govorio roditeljima da se jedinica mora ispraviti a đak pognute glave slušao, a na drugoj slici nacrtani roditelji koji se deru na učitelja što im dete ima jedinicu.

Upravo je to ta situacija.Pojedini roditelji nikada ne žele da preuzmu odgovornost za vaspitanje svog deteta kao i njegove postupke ili da preuzmu odgovornost za sve što se tiče njihovog deteta već im je lakše da sve svale na druge. Što bi oni bili odgovorni za nešto ili njihovo dete?!

Čitam slučaj vaški i ne verujem.Kao da su 1. put čuli za njih?! Kažu nikada ih nije bilo u vrtiću a u stvari ih nijedna generacija nije zaobišla?! Kao da vaspitači i ceo stručni tim baš žele time da se bave i ne žele da preduprede?! Kao da im je zabavno da gledaju svaki dan svako dete ponaosob?!I još im treba roditeljski da se roditelji prave pametni predlažuči raznorazne mere?! Samo sam čekala kada će neko i tužbom da im pripreti!

Stava sam, kao što sam i roditeljima napisala, da svako treba da preuzme odgovornost za svoje dete. Ne treba mama koja nas je obavestila da se stavlja na stub srama jer mogla je da nas ne obavesti. Svako treba svoje dete da pregleda i ako se desi tako nešto da ga ne pušta u vrtić ili ako se otkriju u vrtiću, da ne dolazi dok ih ne istrebi. Ne treba kriviti vaspitače što neko vašljivo dete pošalje u vrtić niti ih treba kriviti što ne mogu da ih spreče. Dešava se i nekako se svi molimo Bogu da zaobiđe našu decu.

U krajnjem slučaju nije to ništa manje ili više bitnije od situacija kada roditelji pošalju virusno i bolesno dete u vrtić ( pri tom svesno ) koje zarazi drugu decu pa oni roditelje i tako u krug. I ko je onda odgovoran? Roditelji ili vaspitači? Za neke roditelje će opet biti odgovorni vaspitači iako imaju obavezu da decu vraćaju kući isključivo u slučaju Temperature i dijareje.

Uzgred, nije loše da se ljudi po malo porazmisle..gde se sakrila tolerancija, odgovornost, saradnja, razumevanje ukoliko žele da budu primer svojoj deci?!

 

4 Replies to “Vaške u vrtiću”

 1. Moji klinci su već veliki, ali točno si me vratila u to doba… Sve to sam se i ja pitala toliko puta… No preživjeli smo, nekako, sve te „super“, „divne“, „brižne“ roditelje i sad imam divne mlade ljude, sposobne za život i koji znaju koristiti svoje glave..
  Samo naprijed i pozdrav malom princu!

 2. Hvala Majo na komentaru. I ja sam brižan roditelj no nisam od onih koji će sve da svale na druge.

 3. Evo nešto na ovu temu.
  Odličan tekst i pre svega reakcija na nastalu situaciju, uključujući i obaveštenje majke deteta kod kog su otkrivene vaške.
  Ostalo je tipičan primer kada primitivizam i malograđanstvo uzme zamaha i obori u blato jedan krajnje korektan postupak, koji bi trebalo uzeti i na roditeljskom istaći kao primer, ne slobodnog izbora, već obaveznog ponašanja odgovornog roditelja.
  Nisam se susrela sa tim problemom lično, ne znam kako su moja deca to izbegla u vrtiću i školi, za sada, naravno. Ali imam prijateljice u Australiji i Kanadi čija deca već godinama dobijaju vaške u školi. U jednom slučaju je u pitanju privatna osnovna škola. I nikada ne postavljaju pitanje “Otkud“ niti se zgražavaju nad nehigijenom i propustima ostalih roditelja.

 4. Tačno tako. Čemu osude, dešava se, kolektiv je u pitanju i veliki je broj dece. Bitno je da se reaguje na vreme kad se već desi. Hvala na komentaru.

Оставите одговор

%d bloggers like this: