Pohvala za vaspitačice

Ovim putem moram da izrazim svoje divljenje prema radu vaspitacica u grupi u vrticu gde boravi mali princ a objasnicu vam i zasto.

Mali princ je 3 puta menjao vrtic. Poslednji vrtic u koji je upisan je vrtic koji sam jako zelela da bude prvi na listi pri upisu zbog preporuka od moje prijateljice cije dete je islo u isti, a intuicija mi je ukazivala da tako i treba da bude:)

Adaptacija je proticala sasvim solidno do momenta kada se mali princ pozalio kako ga grupica decaka svaki dan ismeva i naziva klempavim.
U pocetku nismo reagovali jer je poznato svima koliko pojedina deca mogu biti podrugljiva pa smo smatrali da ce brzo proci, no posto se nastavilo odlucili smo da reagujemo.
Pre nego sto smo stigli bilo sta da kazemo, vaspitacice su nam rekle kako su primetile da grupa decaka ismeva malog princa i da u pocetku nisu primetile dok ismevanje nije poprimilo vece razmere.

Nakon toga odmah su reagovale i objasnile deci da to nije lepo ponasanje i ukazale njihovim roditeljima na isto.
Preduzele su sve pedagoske mere kako bi se mali princ osetio dobro i adaptirano i na tome sam im zahvalna.

Roditelji su reagovali razno, uglavnom oni koji ne zele da priznaju da imaju dete koje je u stanju da se ismeva drugarima, prebacivali su krivicu na drugog. Ne zelim o njima da pisem jer oni sada nisu tema i njihov posao je da nauce decu lepom ponasanju i sta znaci drugarstvo i postovanje vec zelim da prenesem sve reci hvale za vaspitacice koje te male ljude uce : empatiji, postovanju, timskom radu, solidarnosti, drugarstvu, jednakosti!

S obzirom da one sa decom preko dana provode vise vremena nego njihovi roditelji i vise sam nego srecna i mirna sto je mali princ kod takvih sjajnih zena u grupi!

Nakon svega pitam se sta uopste neku decu podstakne na takvo ponasanje i ruganje zbog neke telesne razlicitosti njihovih drugara ( klempave usi, veci nos, ruzni zubi i slicno )?!
Da li su naucena (preslikan model roditelja) ili su rodjena takva, ne znam..nisam pedagog ni psiholog pa ne bih mogla to objasniti, niti bih znala gde bi se takvo ponasanje moglo svrstati ( iako nije fizicko maltretiranje jeste psihicko ) da li u vrsnjacko nasilje ili ne, jedino znam da sam srecna sto ima jos takvih vaspitacica koje se bave decom, uce ih pravim vrednostima i vaspitavaju zajedno sa nama! Hvala im na tome!

Оставите одговор

%d bloggers like this: