Realizam & ja :)

Moja ljubav prema knjigama datira od malih nogu. Dok su neki jedva cekali da izbegnu citanje lektire za vreme raspusta ja sam jedva cekala da obavim taj zadatak;)
Secam se, takodje u periodu OS, obozavala sam za vreme raspusta da boravim u maminom rodnom gradu iz vise razloga. Jedan od razloga je to sto je tamo zivela moja ujna koja je bila nastavnica i imala pregrst knjiga;)
Kod nje sam se prvi put susrela sa realizmom kao knjizevnim pravcem citajuci dela Onore de Balzaka. Citala sam knjigu po knjigu munjevitom brzinom kako bih uspela sto vise da iscitam Balzakova dela dok ne krenem kuci za Bg.
U srednjoj se susrecem sa delima ruskih pisaca realizma Tolstoja, Gogolja, Dostojevskog cija dela me takodje ostavljaju bez daha. Za njima takodje veliki znacaj dajem i srpskim piscima Sremcu, Nusicu, Bori Stankovicu cijim delima sam fascinirana.
Za maturski rad sam izabrala Tolstojevu “ Anu Karenjinu “ koji sam odbranila sa najvecom ocenom.
Ekranizovane verzije romana nisam gledala bojeci se da ne uniste sliku likova koju sam sama stvorila u glavi, no ne izbegavam i tu mogucnost jednog dana. I to pre rusku verziju nego americku.
(Ako je neko gledao rusku verziju koja se trenutno prikazuje molim Vas za preporuku.)

Nakon moje opsednutosti realizmom posle osnovne i srednje skole prelazim na razlicite pravce i prosirujem vidike;)
S obzirom da sam skoro sve knjige koje sam imala kod kuce procitala, pozajmljujem od drugih ili kupujem na snizenjima jer je studentski dzeparac veoma oskudan.
Citala sam, cini mi se, sve sto mi padne pod ruku ili bude priustivo, pa se secam da je jednom moj predivni otac usao u moju sobu i rekao mi da bih mogla za promenu malo da izadjem u grad i da napravim pauzu sa citanjem;).
Pre nego sto sam postala majka, prilikom seljenja sam morala da eliminisem veliki broj knjiga jer na zalost prostora nije bilo ni za drzanje ni za cuvanje istih.
Sa drugim seljenjem se takodje zbirka smanjuje a nakon sto sam dobila decu slobodno vreme za citanje potpuno nestaje.
Jedina moguca solucija je citanje u autobusu ( s obzirom da u gradu putujemo sa tacke A do tacke B kao da smo krenuli do Novog Sada ) i to je odlicna varijanta no u poslednje vreme to vreme u autobusu koristim za pisanje postova ako uspem da se dograbim mesta za sedenje;)

Ukoliko zelite da mi preporucite neko knjizevno delo koje je za Vas ostavilo veoma jak utisak, izvolite i hvala Vam na tome.

2 Replies to “Realizam & ja :)”

  1. Kroz pustinju i prasumu,Prokleta avlija, Bakonja fra Brne, Kiklop /Ranko Marinovic/ , Fantasticna noc/Stefan Cvajg/ Muka/Sartr Navedene knjige, procitane u ranoj mladosti ostavile su dubo, dubok trag u meni Nadam se da si knjige za koje nijebilo mesta poklonila posebnim ljudima ili nekoj biblioteci

    1. Da, upravo tako. Ostavljaju tragove! Svaki put me odvedu u neki 2.svet. Nisam imala prilike ni finansijskih sredstava da u zivotu puno putujem pa sam valjda kroz knjige obilazila mesta i prostore..kroz vreme.
      Srecom kod mame je bilo mesta pa ih je cuvala;)

Оставите одговор

%d bloggers like this: