“ Luvak “ kafa

Danas sam na poslu popila 3 šoljice kafe. Ne samo zato što sam pasionirani ljubitelj kafe, nego je vreme ( smena snega i kiše ) uticalo na moj pritisak i samim tim snizi isti i poveća potrebu za kafom.

Uz neki gutljaj kafe započeh priču sa kolegama o istoj. Ko kakvu voli, pije i slično. Upitah kolege da li su čuli za najskuplju kafu na svetu koja se pravi od izmeta jednog sisara i dobih odgovor od koleginice da je čula a od kolege nevericu i smeh..;)

Verujem da i vi koji niste čuli za ovu vrstu kafe, sad dok čitate ove redove, reagujete kao kolega;). No, istina je da najskuplja kafa na svetu (čija cena u Japanu dostiže i do 1.200 dolara po kg)  nosi naziv “ Luvak “ po sisaru koji živi na drveću i jedu crvene, zrele plodove kafe. Jedu cele plodove sa sve semenkama kafe i kroz njihov digestivni trakt prolaze kroz hemijske procese i fermentaciju. I dalje netaknuta zrna kafe zatim se skupljaju iz izmeta ove životinje, čiste i dalje prže kao svaka druga kafa.

Ne znam da li se ova kafa može popiti u Beogradu i koja je cena iste?! Čula sam od koleginice jedne da se može naći na jednom mesto ali nisam sigurna u njenu autentičnost a i nisam sigurna da li bih je probala:)

Radije bih probala onu čuvenu iz Paname “ Hacienda la Esmeralda“ čija cena dostiže 770  dolara. Bila bi zanimljiva promena nakon domaćih kafa:)

 

Оставите одговор

%d bloggers like this: