Kako sam ostavila zauvek cigarete

Dragi citaoci, vi koji ste nikotinski zavisnici, necu vam pisati neke carobne formule, primenu hipnoze i slicno, koje se primenjuju kako biste ostavili cigarete, ali vam mogu dati savet kako sam ja uspela da se zauvek resim tog poroka.

Nekoliko puta sam ih bacala u wc solju i svaki put je takav oprostaj bio bezuspesan, jer bih ubrzo kupovala nove, sto je reklo bi se bio veci finansijski trosak.
Odlucila sam da ih ne bacam, ne krijem od sebe, vec naprotiv da mi budu bas ispred ociju, uvek dostupne i po mojoj odluci, od odredjenog dana, zabranjene!

Dosao je i taj dan odluke.
Napravila sam spisak, celu listu rituala odnosno situacija u kojima sam najvise volela da uzivam u cigaretama. Bas tako, uzivam!
Ne mislim na situacije kada izgori cigareta do pola ili kad je upalis a ne znas ni da si je upalio, nego bas ritualno uzivanje.
Onda sam pocela da ukidam sebi cigarete u 1.-om na spisku opisanom ritualu. To je naravno bila jutarnja kafa!

Odredila sam sebi broj dana za odvikavanje za svaku stavku posebno.

Kada sam se uspesno odrekla cigarete uz jutarnju kafu presla sam na ritual broj 2 sa spiska. To je bio : pusenje cigareta u kaficu ( bilo gde, gde sam sa drustvom ).
I danas se secam koliko mi je ova stavka bila teska..Nisam prosto znala sta cu sa rukama i stalno sam vrtela neke kljuceve. Jednostavno morala sam nesto da imam u rukama i da se zanimam.

3. ritual je bio obavezno zapaljena cigareta tokom ucenja tj. spremanja ispita. To je bio takodje shok na koji se trebalo navici ali zamenila sam cigarete nekim zdravim sokom ili vockom.

I tako jedan po jedan ritual sa spiska precrtavam i uspesno se odvikavam od loseg zvanog cigarete.
No, one su i dalje bile u torbi ili pored mene, samo da znam da su tu i ne konzumiram ih.

Kada sam dosla do rituala broj 5 sa spiska imala sam zelju da zapalim samo jednu cigaretu ali naravno da sebi nisam dozvolila da na pola puta srusim sve sto sam do sada izgradila. A to je jos cvrsca volja i zelja za uspehom.

Kada sam precrtala svih 10 stavki posle odredjenog vremena shvatila sam da povratka cigaretama nema. Pogazila bih svoj trud i uspeh..

O motivima nisam pisala..mogu biti razni ali svakako je najveci zdravlje, koji meni moram priznati u tim godinama nije bio vodeci.

Ukoliko zaista zelite da ostavite cigarete ( ima ljudi koji to ne zele i to je ok – njihovo pravo ) onda pronadjite sta vas najvise motivise da to ucinite, mozda lepsa boja tena ili zdravija kosa, nokti, zubi..sta god samo napred!
Potom napravite spisak svojih rituala, odredite rok i krenite sa eliminacijom jedne po jedne stavke.

Sa srecom i pisite kako napredujete:)!

2 Replies to “Kako sam ostavila zauvek cigarete”

  1. I ispricajte svima da ste ostavili cigarete. To ce biti dodatni motiv da ponovo ne posegnete za ovim „uzitkom“

    1. Naravno;) Moze biti…;) Mada sam ih ja ostavila pre 18 godina pa vise nema ni zelje ni krize;)

Оставите одговор

%d bloggers like this: