Izbroj do 10

Moje mladje dete, mali sef je prilicno nestasno dete koje naravno sve zanima i obozava da istrazuje svet oko sebe. Sada je u periodu kada smo sa “ no no “ presli na objasnjavanje zasto nesto nesme da dira ili nije dobro, jer je dovoljno zreo da isto razume.
Jednog posle podneva dok sam spremala nesto u kuhinji, mali sef se naslonio na vrata i ledjima ih gurao, a potom su ona lupala u zid. Ostrijim tonom sam mu rekla da to ne radi. Nije me poslusao i nastavio je i dalje ledjima da gura vrata.
Onda sam se prisetila jednog clanka koji sam nedavno procitala, gde je psiholog savetovao roditelje da se spuste tj. sagnu ili cucnu do visine deteta kada mu nesto objasnjavaju u cilju korekcije ponasanja.
Uradila sam to..cucnula sam i smirenim tonom objasnila mu da to ne treba da radi. Pogledao me je svojim preslatkim okicama ..par sekundi je proslo i otisao je u sobu. Poslusao me je.
Savet prihvacen i delotvoran i zato vam ga i upucujem. Probajte, kada osetite da ste mnogo ljuti, vi izbrojte do 10 i budite mirni i tihi i objasnite detetu sta vam smeta i zasto to nije u redu.
Obavestite me o ishodu;)

2 Replies to “Izbroj do 10”

  1. Odlična metoda, i ja je koristim. Svaki put joj objasnim zašto nije u redu da nešto radi ili ne radi i zaista djeluje. Čak sad, kad i sama shvata neke stvari, ako me pita nešto a ja u žurbi odgovorim „Zato“, ona kaže: „Ne možeš reći zato“

    1. 🙂 Kag god sam reagovala visokim tonom bilo je jos gore;) Kad lepo objasnim ne samo da prestane da radi nesto sto ne treba nego dodje i da se umiljava;)

Оставите одговор

%d bloggers like this: